Bianca neemt haar kat Asja mee naar ABCDate


Chantal van ABCDate is op bezoek geweest bij Bianca en haar kat Asja. Bianca is al vijf jaar lid van ABCDate. Ze doet graag mee met de online avonden. Haar kat Asja is daar ook altijd bij.

Wanneer ben jij lid geworden van ABCDate?

Ik denk dat ik al vijf jaar lid ben. Er hing bij mijn woongroep een blaadje van ABCDate. Ik ben iemand die bijna alles leuk vindt. Maar ik heb geen vrienden om iets samen mee te doen. Dus het leek mij leuk om ABCDate te proberen.

Een begeleider is toen meegegaan naar een avond. Maar de online ABCDate-avonden werken echt het beste voor mij.

Waarom doe jij graag mee met de online ABCDate-avonden?

Naar een gewone avond gaan, vind ik toch wel lastig. De kans is daar wel groter dat ik iemand uit mijn buurt tegenkom. Maar ik vind het vaak te spannend. Ik weet niet goed hoe de avond verloopt.

Eigenlijk zou er dan een begeleider met mij mee moeten. Maar mijn begeleiders hebben daar niet altijd tijd voor.

Bij een online avond is er één thema. Dan weet ik precies waar we het over hebben. En kan ik mij daar goed op voorbereiden. Ook hoef ik er niet voor te reizen. Ik kan gewoon meedoen vanuit huis.

De avond wordt goed begeleid. Iedereen krijgt ook een momentje om iets te zeggen.

Bianca heeft meerdere verzamelingen waaronder een hele grote smurfenverzameling.
Bianca heeft meerdere verzamelingen waaronder een hele grote smurfenverzameling.

De online avonden zijn begonnen toen er corona was. Hoe vond je dat?

Dat was heel fijn! Dat was echt iets om naar uit te kijken. Ik kon dan een beetje luisteren naar anderen en kletsen. En zo wist ik dat ik niet de enige was die thuis zat.

We konden met elkaar delen over die periode. Zo hadden we steun aan elkaar. Ik was bang dat ABCDate daarna zou stoppen met de online avonden. Maar dat is gelukkig niet zo.

Jouw kat heet Asja. Op de online avond zit hij altijd naast jou in beeld. Krijg je daar reacties op?

Haha, ja Asja is soms meer in beeld dan ik! “Ah, wat een lieve kat!”, hoor ik mensen dan zeggen. Of ze vertellen over hun eigen dier. Dat vind ik leuk!

Je doet ook mee aan de Regenboogavonden. Kan je daar iets over vertellen?

Op de Regenboogavonden komen vrouwen die, net als ik, ook op vrouwen vallen. Ik vind het fijn dat er dan gelijkgestemden zijn. Soms doen we een quiz. Soms praten we met elkaar over wat we mee maken. Soms leren we iets.

Alleen bij de online avonden woont niet iedereen dichtbij. Als ik het durf wil ik daarom ook een keer naar een Regenboogavond toe gaan.

Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt op een online avond?

Ik vind het heel leuk als iedereen iets doet met het thema. Bij een Regenboogavond had iedereen iets van de regenboog aan gedaan. Of de regenboog in beeld gehangen. En op dierendag had iedereen zijn dier bij zich. Of een foto van een dier, om te laten zien.

Met Kerst hadden mensen een foute kersttrui aan. Dat vind ik echt heel leuk! Soms ontdek ik ook iets nieuws over iemand. Dan ben ik verrast; ‘He, dat had ik niet achter jou gezocht!’, denk ik dan. Of soms heb ik dat ik mij in iemand herken. Ik heb met bijna alle avonden meegedaan. Meestal win ik ook de quiz. Alleen bij een online-avond krijg je dan geen prijsje, haha!

Wat zeg je tegen mensen die twijfelen of ze lid worden van ABCDate?

Probeer het gewoon! En dan niet één keer proberen maar meerdere keren. Anders was ik ook allang weggeweest. Je trouwt niet gelijk na één date, haha! Eén stap tegelijk!

Geen hokjes en labels bij ABCDate en ABCMaatje.