Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Kijk dan hieronder. Staat jouw vraag of antwoord er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!

 • Hoe werken de website en de app van ABCDate?

  We leggen het eenvoudig uit in deze video:

   

 • Hoe werken de ontmoetingsavonden van ABCDate?

  Zo zien de activiteiten van ABCDate bij de zorgorganisaties eruit!

 • Waarom kan ik mij alleen aanmelden via een organisatie?

  Wanneer mensen zich per persoon aanmelden, dan zijn er te weinig leden in ABCDate uit jouw buurt om contact mee te maken. We willen juist veel mensen in het ABCDate leden bestand, zodat jij veel mensen in jouw omgeving kan ontmoeten. Doordat we samen werken met organisaties, komen er veel meer mensen in het ledenbestand. En heb jij dus meer om uit te kiezen. 

  Wil je weten of jouw organisatie al afspraken heeft met ABCDate? Klik dan hier.

 • Hoe lang bestaat ABCDate al?

  Leer Zelf Online (LZO) is in 2015 met ABCDate.nl gestart. Het was de eerste keer dat een landelijke netwerkorganisatie contactbemiddeling introduceerde voor mensen met een verstandelijke beperking.

 • Hebben jullie last van nepprofielen?

  Nee. Wij hebben geen nepprofielen. Ieder lid van ABCDate is echt iemand van 18 jaar of ouder met een verstandelijke beperking die zorg ontvangt van een zorgorganisatie in Nederland.

 • Hoe kan ik opzeggen?

  Als deelnemer kun je je eigen profiel in de instellingen van je account verwijderen of het alleen tijdelijk pauzeren. Door je profiel te pauzeren kun je even stoppen met nieuwe mensen leren kennen zonder dat je hele profiel meteen verwijderd wordt.

  Wil je juist wel definitief afscheid nemen van ABCDate, dan kun je dat hier ook doen. De begeleider krijgt daarvan ook een berichtje, want wellicht heb je het verwijderen wel in een opwelling of zelfs helemaal per ongeluk gedaan.

  Als dat het geval is dan kun je samen met je begeleider je profiel nog een tijdje herstellen en gewoon weer verder gaan met daten.

 • Hoe veilig is ABCDate?

  ABCDate is een hele veilige manier om nieuwe mensen te leren kennen. Omdat ABCDate nauw samenwerkt met de zorgorganisaties, weten we zeker dat iedereen die lid is, een verstandelijke beperking en een begeleider heeft. ABCDate heeft diverse slimme veiligheidsfilters en een helpdesk met 30 mensen die meekijken als een lid op de niet-ok-knop drukt. Alle ontmoetingsavonden van ABCDate worden georganiseerd door gecertificeerde contactcoaches en zijn uiteraard volledig coronaproof.

 • Wat kost ABCDate?

  Voor bewoners en cliënten is ABCDate gratis. De zorgorganisatie moet wel een licentie hebben voor ABCDate. Voor de zorgorganisatie is namelijk een compleet pakket beschikbaar inclusief software, contactcoaches en ontmoetingsavonden. Een en ander is afhankelijk van de wensen en eisen van je organisatie. Een prijsindicatie kan je aanvragen via info@abcdate.nl of bel met Sofie op 0348 743272.

 • Wat zijn de opbrengsten van ABCDate?

  We krijgen regelmatig de vraag hoe we het rendement van gevoelens als liefde, verbondenheid, kwaliteit van leven van mensen meetbaar maken. Wat is voldoende rendement in verhouding tot investering voor een zorgorganisatie? Bij ABCDate gaat het om sociale succeservaringen. Dit is naar onze mening niet te vertalen naar aantallen relaties of vriendschappen. En wanneer is er dan sprake van een meetbare vriendschap? Mag je al turven als mensen een keer afgesproken hebben? Mag dit al als ze wekelijks chatten en zich daardoor minder eenzaam voelen? Wie bepaald wat de waarde van het contact is en of het waardevol genoeg is?

  De sociale impact zit al in hele kleine successen. We zien bijvoorbeeld mensen die na een paar avonden zelf contact durven maken, daar waar ze eerst niet durfden. We vergeten dat het grote rendement zit in het contact (durven) aangaan met elkaar. Dat is de basis om te kunnen komen tot een vriendschap of een relatie. Het begint bij anderen ontmoeten en bij het maken van contact in een zo veilig mogelijke omgeving. Dit voor een doelgroep met een gebrek aan sociale netwerken waarbij grote eenzaamheid heerst. Voor het ontmoeten en verbinden, daar zorgen we bij ABCDate zeker voor! Of wat er uit volgt een voldoende meetbaar rendement zal zijn voor een zorgorganisatie? We nodigen bestuurders van zorgorganisaties daarom altijd van harte uit op de ABCDate-avonden en op de website. De positieve energie van honderden mensen die vaak voor het eerst echt contact leggen, zegt veel meer dan een meting met willekeurig gekozen kritieke prestatie indicatoren.

 • Kan ik lid worden met een niet aangeboren hersenletsel?

  Ja dat kan. Je moet alleen wel een verstandelijke beperking hebben.

 • Hoe gaan jullie om met mijn privacy?

  Jouw privacy is voor ABCDate van de organisatie Leer Zelf Online van groot belang. Wij houden ons dan ook aan de privacywet. Dit betekent dat je gegevens veilig zijn bij ons en dat wij ze altijd netjes gebruiken. In deze privacyverklaring leggen we uit wat we bij de website ABCDate.nl allemaal doen met informatie die we over jou te weten komen.

 • Heeft ABCDate ook een app?

  ABCDate heeft ook een app zowel voor Apple als Android. Hier lees je er alles over.

 • Welke organisaties doen mee met ABCDate?

  Op dit moment doen er meer dan 35 grote en kleine zorgorganisaties in Nederland mee met ABCDate. Zo maken zij de wereld minder eenzaam voor hun bewoners met een verstandelijke beperking. In de komende jaren gaan we nog meer mensen gelukkig maken en breiden we ons landelijke en veilige netwerk verder uit! Zo is er straks voor iedereen iets te kiezen! Je kunt hier onze actuele zorgkaart bekijken. Wil je weten of jouw organisatie al in gesprek is met ABCDate? Klik dan hier.

 • Waarom kan ik me alleen aanmelden via mijn begeleider? 

  We willen zeker weten dat iedereen die op ABCDate zit, ook echt is wie hij zegt dat hij is. Doordat de inschrijving via jouw begeleider gaat, kunnen er niet zomaar mensen in ABCDate die daar niet thuis horen. De begeleider kan je ook helpen met het gebruiken van ABCDate en bij het maken van en afspraak.

 • Hoe kan ik lid worden zonder begeleidende zorgorganisatie?

  Op dit moment doen we een proef in Den Haag voor mensen met een verstandelijke beperking die geen zorg ontvangen van een zorgorganisatie. Als je in Den Haag woont en 18 jaar of ouder bent, kan je je samen met een mantelzorger gratis aanmelden bij ABCMaatje.nl.

 • Ik wil geen relatie, maar wel vriendschap. Kan dat ook via ABCDate? 

  Jazeker! Met ABCDate kun je iemand zoeken waarvoor jij wilt. Dus ook voor vriendschap. Of iemand om je hobby mee te delen. Of iemand om samen mee te sporten bijvoorbeeld.

 • Ik kan niet goed lezen en schrijven. Kan ik ABCDate toch gebruiken?

  Veel teksten op ABCDate worden voorgelezen door Steffie. Bij het chatten kun je hulpzinnetjes aanklikken. Je hoeft de zin dan niet zelf te typen. Het antwoord van de ander kan je ook voor laten lezen. 
  Een beetje lezen en schrijven heb je wel nodig om bij ABCDate zelfstandig met andere mensen contact te maken. Vind je dit lastig, vraag dan een begeleider of iemand anders om je hierbij te helpen. 

 • Ik heb geen eigen e-mailadres. Kan ik het adres van mijn begeleider gebruiken?

  Nee, je hebt een eigen e-mailadres nodig. Je begeleider kan je helpen een eigen e-mailadres aan te maken.

 • Kan ik ook twee begeleiders hebben op ABCDate?

  Ja, dat kan. Je begeleider kan dit aanvragen via het contactformulier.

 • Kan mijn familielid mij begeleiden op ABCDate?
  Dat kan, maar alleen als je ook een begeleider hebt via een zorgorganisatie. En alleen als jij dat ook wilt.
  Je begeleider kan dat hier aanvragen.
 • Kan mijn begeleider of mijn familielid mijn chatgesprekken zien?
  Nee. Je chatberichten zijn privé. Je begeleider krijgt wel een bericht als jij iemand uitnodigt voor een ontmoeting. Of als iemand anders jou uitnodigt. Als je familielid op ABCDate is gekoppeld aan jou, geldt hetzelfde voor hem of haar.
 • Ik wil vaker met iemand chatten. Hoe kan ik hem of haar snel terugvinden?

  Klik in het chatvenster op ‘Maak favoriet’. Je favorieten kun je altijd snel terugvinden onder ‘Favorieten’.

 • Ik probeer mijn telefoonnummer of e-mailadres aan iemand door te geven, maar dat lukt niet. Wat nu? 

  Je kunt beter niet je telefoonnummer of emailadres aan iemand geven die je nog niet ontmoet hebt. Of iemand die je nog niet goed kent. Want als je die ander later niet leuk vindt kan hij of zij je blijven bellen of mailen als je jouw gegevens doorgegeven hebt. Wil je elkaar beter leren kennen tijdens een ontmoeting? Klik dan op de “nodig uit” knop. Je begeleider kan je dan helpen om in contact te komen met de ander. Of schrijf je in voor een ABCDate avond.

 • Hoe weet ik of iemand bij me past? 

  Je vult bij "Leden" in wat je zoekt op ABCDate. De resultaten die je ziet, zijn de mensen die passen bij wat jij zoekt en ook iemand zoeken zoals jij. Je kunt hun profielen bekijken als je meer wilt weten. Vertel in je eigen profiel ook goed wat je zoekt. Dan kan iemand anders jou vinden. Vind je het profiel van iemand anders bij jou passen, dan kun je gaan chatten. Tijdens het chatten kun je er nog beter achter komen of iemand bij jou past. Stel de ander vragen over dingen die jij belangrijk vindt in een vriendschap of relatie.

 • Hoe lang duurt het tot ik iemand vind die bij mij past?

  Dat kan kort duren, als je geluk hebt. Maar het is ook heel gewoon als het een langere tijd duurt. Het helpt als jij open staat voor anderen. Misschien lukt het niet snel om een relatie te vinden. Maar dan kun je misschien wel iemand vinden om eens iets leuks mee te doen.

 • Waarom moet ik mijn postcode invullen?

  Je moet jouw postcode invullen, omdat je dan kan zien wie er dicht bij je woont. Iemand anders kan jouw postcode niet zien.

 • Waarom moet ik mijn achternaam invullen?

  Jouw achternaam hebben we nodig om precies te weten wie je bent. Andere deelnemers van ABCDate kunnen je achternaam niet zien.

 • Kan ik een foto van mezelf laten zien?

  Je kunt kiezen of je een foto wilt gebruiken, of dat je liever een plaatje van je gezicht maakt.

 • Wat kan ik doen met het prikbord?

  Op het prikbord kun je berichten van andere deelnemers lezen. Als je dat wilt kun je reageren op een bericht. Je kunt er zelf ook iets opzetten. Een vraag aan de andere deelnemers bijvoorbeeld. Of iets leuks om samen over te praten.

 • Ik vind een andere deelnemer niet leuk. Wat kan ik doen?

  Dan kun je twee dingen doen. Je kunt de Helpdesk om advies vragen. Zij denken graag met je mee. Als je iemand echt niet meer wilt zien op ABCDate, kun je hem of haar blokkeren. Gebeurt er iets tijdens een chat of op het prikbord wat jij niet leuk vindt van een deelnemer? Druk dan op de “Niet OK" knop. De Helpdesk kan dan meekijken en jou tips geven.  

 • Als ik iemand heb geblokkeerd, kan ik dat weer terugdraaien?

  Ja, dat kan. Ga daarvoor naar ‘Mijn Profiel’. Klik op ‘Profiel wijzigen’. Daar staat onder ‘Profiel beheer’ een knop met ‘Geblokkeerde leden’. Als je dan op het geblokkeerde lid klikt, is hij of zij niet meer geblokkeerd.

 • Een ABCDate avond met ABCDate begeleiding, hoe werkt dat?

  Op een ABCDate avond komen deelnemers om elkaar te ontmoeten. Dit zijn deelnemers die elkaar via ABCDate gevonden hebben. Of zin hebben om nieuwe mensen te ontmoeten. Op deze avond komen deelnemers die het best spannend vinden om de ander te ontmoeten. Ze vinden het fijn om tips of advies te krijgen bij het praten en contact maken met de ander. Er zijn die avond enkele gezellige ABCDate Contact Coaches aanwezig. Zij kunnen al je vragen beantwoorden en helpen bij het gesprek. Ook hebben zij verschillende hulpmiddelen die jou kunnen helpen om contact te maken. Zoals vragenkaartjes met teksten of afbeeldingen. Maar ook verschillende leuke spellen.

  Wil je je aanmelden voor een ABCDate avond? Kijk dan in de Kalender op de website waar en wanneer er een ABCDate avond is. Klik dan op "aanmelden" bij een avond waar je heen wilt.

 • Hoe kan ik iemand ontmoeten?

  Je kunt de ander met de “nodig uit” knop in het chatvenster uitnodigen voor een afspraak. Je begeleider kan je helpen om de afspraak te maken. Soms is het best spannend om iemand anders te ontmoeten. Kun je wel wat advies of hulp gebruiken bij een kennismaking? Dan kun je je aanmelden voor een ABCDate avond. Zoek op de Kalender op de website naar een ABCDate avond bij jou in de buurt. Klik op "aanmelden" bij de avond waar je graag naar toe wilt.

 • Wat is een ABCDate-avond ontmoetingsavond?

  Tijdens een ABCDate avond organiseren we leuke activiteiten om met elkaar in contact te komen. Iedere deelnemer op ABCDate kan naar een ABCDate avond komen. Bijvoorbeeld voor een gezellig avondje uit. Maar het kan ook zijn dat deelnemers elkaar daar voor het eerst gaan ontmoeten. Dan is het fijn als wij jou kunnen helpen met contact maken. Bijvoorbeeld om tips of adviezen te geven bij het gesprek. Er zijn tijdens een ABCDate avond twee ABCDate Contact Coaches aanwezig. Zij kunnen al je vragen beantwoorden en helpen bij het gesprek. Ook hebben zij verschillende hulpmiddelen die jou kunnen helpen om contact te maken. Zoals ABCDate vragenkaartjes met teksten of afbeeldingen. Maar ze nemen ook verschillende leuke spelletjes mee. Het is verplicht om je aan te melden voor een ABCDate avond. Wil je je aanmelden voor een ABCDate avond? Ga dan als je bent ingelogd naar de "Kalender". Klik daar op "aanmelden" bij een avond waar je naar toe wilt.

 • Kan Steffie ook stoppen met voorlezen?

  Jazeker! Je kunt natuurlijk altijd het geluid van je computer, laptop of mobiele telefoon uitzetten. Maar je kunt ook klikken op "Zet geluid uit" onder het plaatje van Steffie.

 • Kan ik mijn profiel tijdelijk weghalen?

  Ja, je kunt je profiel onzichtbaar maken. Bijvoorbeeld als je op vakantie gaat of als je een tijdje geen gebruik wilt maken van ABCDate. Log in op ABCDate. Klik op ‘Mijn profiel’. Klik dan op ‘Wijzig mijn profiel’. Klik dan op ‘Tijdelijk niet weergeven’. Je profiel blijft nu bewaard. Later kun je jouw profiel weer zichtbaar maken.

 • Ik wil weg bij ABCDate. Hoe doe ik dat?

  Wil je echt stoppen met ABCDate? Ga dan naar ‘Mijn profiel’. Klik op ‘Wijzig mijn profiel’. Klik dan op ‘Uitschrijven’. Je profiel is dan weg van ABCDate.
  Wil je tijdelijk stoppen met ABCDate? Ga dan naar ‘Mijn profiel’. Klik op ‘Wijzig mijn profiel’. Klik dan op ‘tijdelijk niet weergeven’. Je profiel is dan tijdelijk niet te zien op ABCDate.

 • Kan ik de nieuwsbrief van ABCDate ontvangen?

  Je kunt je inschrijven voor de Nieuwsbrief van ABCDate. Druk op de homepage op ‘Contact en nieuwsbrief’. Vul je e-mailadres in onder ‘Nieuwsbrief’. Je wordt dan op de hoogte gehouden van de laatste nieuwtjes van ABCDate.

 • Hoe gaat ABCDate met privacy om?

  ABCDate gaat heel voorzichtig met jouw gegevens om.

  • Jouw begeleider kan niet meekijken met jouw chatgesprekken of op jouw profiel. Dit is privé!
  • Bij het indrukken van de "nodig-uit" knop gaat er een bericht naar jouw begeleider en naar de begeleider van de ander. Beide begeleiders krijgen dan een korte mail. In deze mail staat dat je af wilt spreken en daarbij staat jouw ingevulde zin vermeld.
  • Als je op de "niet OK" knop drukt, dan kan de Helpdesk de laatste 5 zinnen van jouw chat zien. De Helpdesk geeft dan tips wat je kunt doen. Als de situatie daarna nog te ernstig is dan kunnen we contact op nemen met je begeleider.
 • Ik heb geen begeleider. Kan ik zelf op ABCDate?

  Nee. Je hebt altijd een begeleider nodig om lid te worden van ABCDate.

 • Mijn vraag staat hier niet bij. Hoe kan ik mijn vraag stellen? 

  Ben je al lid van ABCDate? Dan kan je een vraag stellen aan de Helpdesk. De Helpdesk vind je op de website en in de app bij ‘Chatten’. Ben je nog geen lid van ABCDate? Mail dan je vraag naar info@abcdate.nl.

Wil jij meer weten over relaties, omgaan met elkaar of opkomen voor jezelf? Of wil jij weten hoe ABCDate werkt, wat je er allemaal kan doen en wat je beter niet kan doen? 

Meer uitleg

Steffie legt ook andere dingen heel eenvoudig uit. Zoals het openbaar vervoer en geldzaken maar ook computeren en gezondheid.

Steffie vertelt
Sluit

Wil jij meer weten over relaties, omgaan met elkaar of opkomen voor jezelf? Of wil jij weten hoe ABCDate werkt, wat je er allemaal kan doen en wat je beter niet kan doen? 

Meer uitleg

Steffie legt ook andere dingen heel eenvoudig uit. Zoals het openbaar vervoer en geldzaken maar ook computeren en gezondheid.

Steffie vertelt